Monestir de Sant Llorenç

© Joan Horrit

© Joan Horrit


Activitats i espectacles

Festival Splendor, primavera 2019

Del 20 d’abril al 16 de juny


Celebra l’energia de la primavera que als Pirineus, que s’obren davant del monestir, esclata pausadament amb tots els tons dels verds i les flors dels prats.

© Joan Horrit

© Joan Horrit

I van tres primaveres!

Aquesta ve amb molta música que, al monestir, sona amb una proximitat i una calidesa que commou. I amb quatre exposicions variades i traçades des d’una alta sensibilitat. Com a torna, unes instal·lacions creatives transformen el paisatge.

Trieu i anoteu: us esperem perquè la cultura està sempre oberta i el monestir és de tothom qui se l’estima.

Cinc exposicions permanents

Dialoguen amb l’arquitectura del monestir, creant una atmosfera saturada d’art que convida a contemplar-les pausadament: llavors, parlen!

INAUGURACIÓ EXPOSICIONS 
Dissabte 20 d’abril, 18:00h
Horari durant el festival dissabtes, diumenges i festius, de 10 a 13 hores.
També es podran visitar abans i després dels espectacles.JORDI SALVANY
Frases fetes amb serigrafia

Jordi Salvany CARA.jpg

Amb aquesta tècnica artesanal d’impressió i el seu llenguatge com a dissenyador, recupera frases fetes del català, tot posant èmfasi en el caràcter dels mots, representats amb imatges d’una rotunda plasticitat: en l’època digital, la serigrafia sorprèn amb resultats impactants.


RAMON VILA
Ceràmiques

CRamon.jpg

Crea els seus personatges amb les mans, a la manera primigènia, amb senzillesa i subratllant la rudesa del material que modifica amb òxids, esmalts i foc: cal mirar-les... amb les mans!


CLÀUDIA JIMÉNEZ
Límits

Clàudia Jiménez CARA.jpg

Utilitza la geometria per estructurar les escultures entorn de la por i la presó interior: juga amb el buit i el ple, l’absència i la presència.


LEONARDO DA VINCI
L’arte è cosa mentale

Image0056_40x50.jpg

Reproducció, en els cinc cents aniversari del seva mort, d’alguns dels seus dibuixos fets en manuscrits: un geni de les arts i les ciències que ha marcat la cultura d’Europa.


CESC SERRAT
Instal·lacions creatives

IMG-20190304-WA0003.jpg

A l’entorn del monestir, modifiquen el paisatge amb intensitats inesperades: el Pàrquing de Bruixes i Bruixots té una energia de memòria actualitzada. 


Onze espectacles de dissabte tarda

El teatre i la música, els contes..., de petit format i alta intensitat, obren finestres a la nostra quotidianitat perquè l’aire de la creació espontània ens pregunti, sorprengui, desperti, il·lusioni i sempre ens faci més conscients i corresponsables.


Concert
Coral Ernest Cervera

Direcció Carles Riba
15 de juny a les 19h

Coral 2_2.jpg

Nascuda als seixanta a partir d’un grup d’universitaris que assajaven a casa de la família Bofill al Passeig de Gràcia, continuen entusiastes interpretant música vocal sacra i profana del renaixement, una de les èpoques d’esplendor de la música. Tarda de temps passats molt actuals.


Biennal Romànic del Berguedà: amb els ulls de Picasso, estiu/tardor 2019

Del 29 de juny al 27 d’octubre

El romànic del Berguedà és encara el gran desconegut de Catalunya, malgrat ser un dels millors del país. La biennal el mostrarà des del nucli dels monestir de Sant Llorenç i les esglésies romàniques que gestionem civitascultura. Presentar-lo des de la memòria llegida a la contemporaneïtat, com va fer Picasso que en el 1906 va descobrir-lo a la comarca, i el va incorporar a la seva pintura d’una modernitat genial.

Un esdeveniment esperat, únic, fruit de la col·laboració de molts i moltes.
Amb el suport del Museu Nacional d’Art de Catalunya, El Museu Picasso i els Museus Episcopals de Solsona i Vic.


©

©


Concert extraordinari de l’any: inauguració biennal
Coral Cantiga: Mars d’acollida?
del Mediterrani al Bàltic

Direcció Josep Prats
29 de juny a les 19h

Coral de primer nivell internacional que, per sort, la tindrem al monestir, dirigida per Josep Prats a final de juny.
Ha cantat les grans peces del repertori simfònic: recentment al Palau de la Música Catalana va interpretar un immortal Rèquiem de Mozart.
Per Sant Llorenç prepara un concert molt actual i especial.
No te la pots perdre.
www.cantiga.cat


Estiu i tardor 2019
Espectacles a l’entorn de la Biennal Romànic del Berguedà amb els Ulls de Picasso

La biennal, amb unes 16 exposicions a l’entorn de la memòria romànica contemplada contemporàniament com va fer Picasso, començarà el 29 de junys i es clourà el 26 d’octubre.
La podeu visitar al monestir i el conjunt d’esglésies romàniques que trobareu en aquesta web.
Aquests espectacles, molts de petit format per potenciar proximitat entre creatius i públic, l’acompanyaran al llarg del mesos.
Properament presentarem el programa d’exposicions i activitats de la biennal.
Importants, la inauguració amb la Coral Cantiga i Roma al monestir com a grans espectacles d’obertura i final.


Familiar
Tròpic: una espectacle tropical, màgia i titelles

Teia Moner
6 de juliol a les 17h

Espectacle de màgia i titelles que presenta històries d’animals que viuen entre el dos Tròpics, uns paral·lels que donen la volta al planeta per la part més ample on conviuen en cultures molt diferents. Per entendre i estimar el nostre món.


Música i lletres: textos de Pere Calders
Contes portàtils

Cia. professors substituïbles
6 de juliol a les 19h

Contes Portàtils 2.jpg

La ironia i absurditat de Pere Calders es barreja amb la música de clarinet i guitarra: contes breus que els compassos de Mozart o el choringo de Brasil omplen d’aire fresc. Encanten.


Narració musicada
Concert d’amor i de mort

Jordina Biosca i David García
20 de juliol a les 19h

Torna l’inoblidable narradora Jordina Biosca acompanyada a la guitarra per David Garcia, amb poemes sublims i esfereïdors, intensos i colpidors, amb petits tocs d’humor sobre l’amor i la mort: la mateixa vida. No us ho perdeu.


Dansa i música
Nuà

Raquel Gualtero i Anaïs Oliveras
27 de juliol a les 19h

1altaNUA SISMOGRAF-1515.jpg

Nuà vol enredar-vos.
Una veu, Anaïs Oliveras. Un cos, Raquel Gualtero. I una selecció de peces musicals dels segles XI i XII composades per dones.
Inventan nous moviments: Nuà uneix amb sensibilitat música antiga i dansa d’ara amb un resultat espectacular. Al monestir serà inoblidable.
Nuà us enredarà i en sortireu embolicats.


Familiar
El cul d’en Jaumet i altres contes

Assumpta Mercader
3 d’agost a les 17h

Recull de contes curiosos i divertits que parlen de culs i pets: coneixerem que l’hi passa a en Jaumet el dia que es lleva i no te cul, sabrem perquè un ocell vol fer un camí i un altre el salva una vaca i, encara, escoltarem un secret que guarden les muntanyes. Imaginació a grans dosis.


Narració i percussió
Dones fosques

Assumpta Mercader
3 d’agost a les 19h

Llegendes catalanes protagonitzades per dones amb poders extraordinaris, sovint bruixes, que es presenten com a boniques però no els hi hem de fer cas, altres dones  ens ajuden: acompanyen les històries suggerents percussions. Imaginació desbordant.


Concert
Orquesta Sincrónica

Martín Piragino (Argentina), Anatol Eremciuc (Moldàvia) i Massud Naderi (Iran)
17 d’agost a les 19h

Opta pel tango que mestissa amb música persa i balcànica, amb acordionista, guitarra i percussions: s’han presentat en festivals de Barcelona i d’Itàlia i de les Espanyes amb un còctel de sonoritats perfecte. Multi música per multi gent.


Concert
"10 String" Duo - "Cello & Guitar"

Ignasi Prunés i Marta Casas
24 d’agost a les 19h

Toquen peces de música clàssica força conegudes que, a vegades son peces per guitarra a la que el celo hi afegeix la seva veu i d’altres són peces de compositors que han adaptat. Porta gust escoltar-los.
En col·laboració amb Mediterranean Guitar Festival.


Dansa
Ser o Estar

31 d’agost a les 19h

© Fede Marín

© Fede Marín

Dansa internacional que qüestiona perquè massa sovint oblidem que hem de viure en plenitud, travant el que ens és instintiu amb el és mecànic, fent-ho com un joc d’intercanvis entre sentiments, competències i curiositats.


Exposicions

La biennal, amb exposicions a l’entorn de la memòria romànica contemplada contemporàniament com va fer Picasso, començarà el 29 de junys i es clourà el 26 d’octubre.
La podeu visitar al monestir i en el conjunt d’esglésies romàniques que trobareu en aquesta web.


JULIA SANCHEZ MONTEIS
Records

julia Sanchez R.jpg

Té com a referent comú les sensacions rebudes en la vida quotidiana i en els viatges, l’atracció per les peces desgastades, per les textures, per la pàtina de la historia damunt dels objectes.
Li sedueixen paisatges serens i atmosferes tranquil·les.
El procés d’elaboració de les obres és molt intens, amb incisions, rascades, subtraccions, cal·ligrafies personals, accidents pictòrics espontanis.
Existeix una translació física de la idea a la matèria.