Monestir de Sant Llorenç

© Joan Horrit

© Joan Horrit


Biennal Romànic Berguedà amb els ulls de Picasso: un vídeo pel record i el futur.

El romànic del Berguedà és encara el gran desconegut de Catalunya, malgrat ser un dels millors del país. La biennal el mostrarà des del nucli del monestir de Sant Llorenç i les esglésies romàniques que gestionem civitascultura. Presentar-lo des de la memòria llegida a la contemporaneïtat, com va fer Picasso que en el 1906 va descobrir-lo a la comarca, i el va incorporar a la seva pintura d’una modernitat genial.
Un esdeveniment esperat, únic, fruit de la col·laboració de molts i moltes.
Amb el suport del Museu Nacional d’Art de Catalunya, El Museu Picasso i els Museus Episcopals de Solsona i Vic.


Últims espectacles a l’entorn de la Biennal Romànic del Berguedà amb els Ulls de Picasso

La biennal, amb unes 16 exposicions a l’entorn de la memòria romànica contemplada contemporàniament com va fer Picasso.
La podeu visitar al monestir i el conjunt d’esglésies romàniques que trobareu en aquesta web.
Aquests espectacles, molts de petit format per potenciar proximitat entre creatius i públic, l’acompanyaran al llarg del mesos.

biennal Horit_R.jpg

Espectacles

Gira de la tardor: música clàssica i bandes sonores
Sant Boi Camerata Orquestra de Cambra A4 Cordes

3 de novembre, 12:00 hores

Formada principalment d’instruments de corda (orquestra de cambra) encara que puntualment s’amplia amb instruments de vent.
L’objectiu principal és el de donar possibilitats de professionalització als joves que no tenen encara el nivell per aconseguir formar part d’orquestres professionals però si més no, amb estudis avançats del seu instrument.
Director Càndid Rodríguez.

Entrada: Aportació voluntària per activitat cultural.


Concert de Nadal
Cor KantiKune

21 de desembre, 18:00 hores

KantiKune, “cantem junts” en esperanto, neix a la Garriga el 2016 per iniciativa del seu director, Quique Roca i Torndelacreu.
Ens proposen un programa de nadales tradicionals catalanes amb piano, revisades per un dels compositors més polifacètics i de més projecció de casa nostra, Albert Guinovart, autor d’obres memorables com el musical Mar i Cel, encara que també ha escrit música de tall més clàssic, així com arranjaments de música per a cor.
En aquest darrer registre, escoltarem nadales tradicionals clàssiques de tota la vida que Guinovart ha arranjat i que s’han pogut escoltar diverses vegades al concert de Sant Esteve de l’Orfeó Català.
Les combinaran amb obres d’un altre gran compositor d’origen anglès dels nostres dies, John Rutter, compositor i director de cors de prestigi internacional, amb una basta producció coral, que arrodoniran el concert amb peces de tall més modern, amb algun arranjament sorprenent que segur no deixarà indiferent ningú.


Concert de Final d’Any
Trio de música clàssica

Queralt Aymerich, soprano, Mariona Casellas, piano, i Judit Marmi, clarinet.
28 de desembre, 18:00 hores

Tancarem l’any 2019 amb un recull d'àries d'òpera dels compositors Mozart i Bellini, interpretades per a soprano, piano i clarinet. També la pianista i la clarinetista ens oferiran obres per aquets instruments, inspirades en peces operístiques.
L’òpera, que sempre ha estat lligada a grans celebracions i concerts des de que Claudio Monteverdi la va inventar a Venècia, ens sembla una magnífica opció per cloure l’any i iniciar-ne un altre ple de propòsits i desitjos personals i comuns.


19 Exposicions imperdibles per la Biennal Romànic Berguedà amb els ulls de Picasso

Som romànics contemporanis oberts.
Aquesta primera biennal opta per la xarxa del Monestir de Sant Llorenç, Sant Quirze de Pedret, Sant Vicenç d’Obiols, Sant Vicenç de Rus i Sant Sadurní de Rotgers, confiats en que la propera inclogui Sant Jaume de Frontanyà, La Pobla, Serrateix o La Portella.
Podeu passejar-vos por una constel·lació de petites exposicions-tapes que, formant un puzle de paisatges variats i suggeridors, estan plenes de contactes fortuïts i presenten diferents vibracions del romànic: veureu reproduccions de gran qualitat perquè les obres romàniques no surten dels museus per la seva fragilitat. Tot hi així, corprenen! I contemplareu obra feta expressament: fotografia, pintura, dibuix o instal·lacions.
La podeu visitar al monestir i en el conjunt d’esglésies romàniques que trobareu en aquesta web.


VARIACIONS DEL ROMÀNIC AMB PICASSO

© Núria Fradera

© Núria Fradera

Imatges del romànic dels principals museus del país dialoguen des de l’harmonia i el contrast amb l’obra del geni conservada al Museu Picasso de Barcelona.


MINIATURES FASCINANTS DE LA BÍBLIA DE L’ABAT OLIBA AL VATICÀ

BIBL_0018.jpg

Fou escrita i il·luminada pel monjo Guifré de Ripoll en el propi monestir, copista expert, imaginatiu i ràpid, amb miniatures que podem denominar com impressionistes, d’una bellesa de traç i color extraordinaris. Es comença com a tard el 1010, com gran projecte d’Oliva al assumir l’abadia.


CARES ROMÀNIQUES D’AMERICA SANCHEZ

© America sanchez

© America sanchez

America, dissenyador gràfic, fotògraf i dibuixant rellevant, s’ha passejat pel les sales romàniques del Museu d’Art de Catalunya, amb una mirada capaç d’agafar al vol les cares que també el miren, intentant entendre el misteri d’uns rostres que han acabat conformant la seva família.


FOTOGRAFIES AMB VALORS ROMÀNICS D’AVUI

© Joan Horrit Viladomat

© Joan Horrit Viladomat

Manel Esclusa, fotògraf català amb una trajectòria personal pròpia i sovint inquietant pel contrast de llums, exposa cinc fotografies de gran format al monestir, Sant Vicens d’Obiols, Sant Quirze de Pedret, Sant Vicens de Rus i Sant Sadurní de Rotgers.


MONSTRES DEL ROMÀNIC REINVENTATS CREATIVAMENT
Escoles del Berguedà

Molts alumnes de les escoles de la comarca han mirat el romànic amb motiu de la Biennal Romànic del Berguedà amb els ulls de Picasso i l’han plasmat en dibuixos magnífics, plens de la mateixa imaginació que els artesans d’aquell temps pintaven i esculpien monstres que anunciaven la fi del món o convidaven a la gent a una vida amb dignitat. O del mateix Picasso, un geni en arts.
Ara podeu contemplar el treball dels tallers fets al Monestir de Sant Llorenç, a Pedret o Obiols, en una exposició acolorida i trepidant: ens hem vist obligats a fer una selecció difícil, a partir d’ una gran qualitat creativa.
A les escoles, als alumnes i els mestres que hi han participat, gràcies.
Als ciutadans del Berguedà: no us la perdeu: aquí ja hi ha els creatius emprenedors del demà.