Monestir de Sant Llorenç

© Joan Horrit

© Joan Horrit

La cultura al monestir ens encoratge cada cap de setmana a sentir-nos creatius valents i solidaris compromesos amb una vida de qualitat creixent, en un món en radical transformació urgent.

Programació 2024


Espectacles

Quartet de trompistes
Panot Horns

20 d’abril, 19 hores

Panot Horns és un grup de joves trompistes d'orígens molt diferents que els uneix la passió per la música i les ganes de compartir-la. El quartet neix el 2022 fruit de la bona química i complicitat entre els seus components mentre cursaven el Grau Superior i el Màster d'Interpretació al Conservatori Superior Liceu.
Panot Horns proposa un gran ventall de possibilitats en el seu repertori, oferint música de diferents estils i períodes històrics, gràcies a la versatilitat del seu instrument.
Els seus objectius són acostar la trompa a tots els públics i que es conegui més aquest instrument sovint oblidat.
Pau Armengol, Arnau Plaja, Cristina Sánchez i Cosmín Cobasa.

vídeo

Concert en col·laboració amb La Fundació del Conservatori del Liceu


Recitals de final de grau
Conservatori de música dels Pirineus

27 d’abril, 17:30 hores i 28 d’abril, 10:30 hores

Podrem escoltar petits concerts dels alumnes del Conservatori demúsica dels Pirineus que aquest any es graduen. Petites audicions molt preparades i monitoritzades per un treball musical d’excel·lència entre professors i alumnes.
Ens sorprendrà el seu entusiasme, vigor, musicalitat i professionalitat.
Tot un privilegi poder-los contemplar en aquest espai tan emblemàtic, a l’hora que copsem el talent musical present i futur dels Pirineus.
Coneixem els grans músics del demà!

Accés lliure


Quartet de saxos
Gènesi Quartet

4 de maig, 19 hores

Una formació de quatre joves talents del Conservatori Superior Liceu. Sota la supervisió del professor Albert Julià, aquests músics estan forjant les seves habilitats com a intèrprets solistes i músics de cambra.
El quartet està format per Pol del Moral al saxòfon soprano, Bernat Valls al saxòfon alt, Berta Ballester al saxòfon tenor i Oriol Martínez al saxòfon baríton, tots ells becaris de la Fundació de Música Ferrer-Salat.
Amb una passió compartida per la música, el Gènesi Quartet us convida a gaudir de la seva interpretació emotiva i vibrant en un repertori variat que captiva l'audiència.

vídeo

Concert en col·laboració amb La Fundació del Conservatori del Liceu


Un delta fràgil - Música d'arrels mediterrànies
Lia Sampai

11 de maig, 19 hores

Lia Sampai ens presenta el seu tercer treball acompanyada del pianista i arranjador Gerard Morató. Un concert de cançó d'autor mediterrània on la Lia i en Gerard construeixen relats que abracen el món personal i el social de forma íntima i propera. Per fer-ho, piano i veu dialoguen cercant una expressivitat precisa que enalteixi cada paraula, recolzant-se sempre en la interpretació dels versos de la cantautora. Lia Sampai canta a l’amor, a la lluita i a la llibertat en aquest nou àlbum delicat, tendre i alhora punyent. Els seus referents més estimats són Raimon, Lluís Llach, Ovidi Montllor, Brassens, Brel i Maria del Mar Bonet.

vídeo


Entre guerres
Arcattia

18 de maig, 19 hores

Som persones capaces del pitjor, la guerra, i entremig crear bellesa.
Les persones, aquests éssers auto-anomenats homo sapiens sapiens, resulta que ja des d’un bon principi ens hem dedicat a una salvatjada com és la guerra. Però per sort també a altres tasques, com la de crear bellesa en l’art.
Un programa amb dues parts ben diferenciades històricament, però amb un mateix context: com crear música enmig de la barbàrie humana. Un inici de concert en l’època de Napoleó tot escoltant com Bernard Vaguerie va fer sonar una de les seves batalles guanyades; o la música del primer compositor d’ascendència africana, que lluità per la revolució fins que va tornar l’esclavitud: el Chevalier de Saint-Georges. I amb ells els sons de la persona que realment va aconseguir fer callar els canons de Naploeó: J.Haydn.
Fent un bon salt temporal, ens trobarem amb les històries i les músiques de tres persones marcades entre les dues guerres mundials: el francès Jackes Ibert i el rus Dmitri Xostakóvitx, prohibits temporalment per les seves idees,  acompanyats per la meravellosa música de la polonesa Grażyna Bacewicz. 

Arcattia, un projecte cambrístic versàtil, format per músics de llarg recorregut en la vivència musical, i amb el desig clar per la difusió del repertori escrit per a cordes en formats poc usuals.
La seva aposta pel repertori de trio de cordes escrit per a dos violins i violoncel ha estat clara i ha desenvolupat, amb uns programes temàtics, una gran tasca d’investigació i aproximació d’aquest repertori cap al públic.
Quim Térmens, violí; Lluís Heras, violoncel; i Joan Morera, violí.


Un viatge pel món sonor de la música de cambra
Concert Trio

25 de maig, 19 hores

Durant el classicisme, la música instrumental va guanyant terreny i es converteix en un dels segells de l'època gràcies, entre altres coses, a la creació de l'Orquestra de Mannheim, precursora de les orquestres simfòniques.
En aquest moment apareix en escena un instrument de vent fusta denominat clarinet, fruit de la transformació d'altres instruments com ara el chalumeau, un instrument present des de l'any 1700. Aquesta ràpida evolució el va convertir en una peça clau dins del món instrumental de l'època i que perdura fins als nostres dies.
Proposem un viatge pel món sonor de la música de cambra, en aquest cas amb la combinació del piano, el clarinet i la veu, des de la mirada i creativitat de compositors de diversos períodes musicals des del classicisme al segle XXI; Louis Spohr, Gustav Mahler, Paul Gibson, Franz Schubert,...
Mariluz Martínez, soprano; Mack Sawyer, piano; Salvador Francés, clarinet.


Un pas endavant - Monòleg musicat
Rosa Boixader i David Quintana

8 de juny, 19 hores

La història d’una dona que, trenta anys després d’aquella data tan especial per a ella, necessita fer un gir a la seva vida i començar una nova etapa, tot i que és conscient que no serà gens fàcil. Aquesta situació conduirà a la protagonista a fer memòria d’una pila de vivències i records.
Desig, enyorança, amor, alegria, por, esperança, tristesa,... són alguns dels sentiments que impregnen aquest monòleg teatral.
Interpretació, Rosa Boixader; composició musical i interpretació al piano, David Quintana; direcció, Sílvia Campoy; autor, Axel Lapuerta.


Escolta’m
Jordi Bertran i la Banda Utròpica

15 de juny, 19 hores

Una proposta musical i poètica.
És una banda de Cançó Poètica que crea i interpreta cançons buscant l’equilibri entre la qualitat de la música i la lletra.
Quatre músics amb una dilatada carrera musical que l’any 2002 van engegar el seu primer projecte en comú. Estem Salvats! Un treball musical a partir de poemes de Joan Salvat Papasseit.
Jordi Bertran guitarra i veus; Aleix Garriga a la guitarra elèctrica i veus, Dani Caracolà, baix i veus; Coqui Castells bateria.
Més de vint anys després d’aquella primera creació s’ajunten de nou per presentar Escolta’m.
Un concert de cançons integrat per poemes propis i de grans poetes com Martí i Pol, Prevert o Papasseit i músiques de composició pròpia amb estils diversos que van des del Pop al Swing el Blues o la Bossa Nova.
Defineixen la seva proposta com a utòpica, càlida, festiva i poètica; integrada per quatre artistes igualment utòpics, càlids, festius i poètics.

vídeo


París, mon amour
Orquestra de Cambra Terrassa 48

22 de juny, 19 hores

París sempre valdrà una bona música.
París, 1725. Fins aquest moment era molt complicat organitzar concerts públics a París ja que l’exclusiva era per la Reial Acadèmia de Música (l’Òpera de París). Si algú volia organitzar-ne havia de garantir la primacia de la Reial Acadèmia i presentar els concerts com a entreteniment edificant... o sigui, pagar un cànon a l’Acadèmia i sols programar en dies que no hi hagués òpera.
I heus aquí que un compositor i oboista, Anne Danican Philidor, fundà els Concert Spirituel. Uns concerts que ràpidament passaren a ser bàsicament instrumentals i on es programaren els millors músics i compositors/es del Moment. Un cicle de concerts que durà fins el 1790 i que copiaren ciutats com Londres o Viena.

Ens presenten un programa homenatge a la seva perseverança per programar música fora dels cànons establerts. Un concert on una selecció de la millor música de J.F.Rameau ens introduirà al París dels primers anys dels Concert Spirituel i on podrem escoltar i descobrir el primer compositor d’ascendència africana que es coneix i que visqué el París revolucionari: el Chevalier de Saint- Georges.
La música de textures i colors únics escrita per V. d’Indy ens mostrarà ja un dels grans exemples musicals parisencs del que podríem anomenar post-ramanticisme francès. I amb ella un final ben actual per passejar per París: la música parisenca de ZAZ i Yann Tiersen.

L’OCT48 ha donat un gran impuls i difusió de la música escrita per a formació d'orquestra de cordes arribant a ser-ne un clar referent i elaborant programes que combinen una gran investigació i proximitat.
Ha realitzat concerts per tota la geografia catalana, estatal i internacional, i col·laborat en importants produccions simfonicocorals i protagonitzat enregistraments discogràfics pels segells més importants del país.
Dirigida des del violí per Quim Térmens.


Concert de piano
Jeongjin Kim

29 de juny, 19 hores

Pianista coreana, guardonada de diferents concursos internacionals. L’últim i recent és el concurs Gran Premi Musical Lauredià del Principat d'Andorra. Ara, amb tant sols 25 anys, està cursant un màster a la Hochschule für Musik and Tanz, Köln, Alemanya.
L’escotarem amb les sonates de primeríssim nivell pianístic del gran F. Schubert. Amb aquest concert comprendrem millor la seva música admirable.
Sortosament el monestir te una acústica immillorable per gaudir de les filigranes sonores d`aquest compositor.

vídeo


Pronto para huir
Jesús Gutiérrez Trío

6 de juliol, 19 hores

El músic madrileny presenta el seu nou treball, combinant violoncel, guitarra i veu. Serà en format trio, amb Marc Wile a la guitarra elèctrica i Nicolás Palladino al contrabaix. Un conjunt de cançons honestes, sense artificis, on la música envolta unes lletres que indaguen en la intimitat, sota un ambient autèntic i crepuscular. Situades estilísticament en algun lloc entre el cantar de Carlos Cano, la pausa de Leonard Cohen i l'aura Tom Waits. Música d'autor de caràcter fronterer, amb reminiscències del folk, el rock i la cançó tradicional.

vídeo


Més que un club, el Barça i el catalanisme
Joan Valentí

13 de juliol, 19 hores

Amb la història del Barça s’entén la història de Catalunya.
Explica la història del FC Barcelona a partir de tres dels seus protagonistes: Joan Gamper, que va ser-ne cinc vegades president, Josep Sunyol, l’altre president afusellat i Rossend Calvet, igualadí que va salvar el club de futbol.
Un espectacle teatral de creació, de memòria històrica, sobre les aventures i desventures que es van viure des de la fundació: el 24 de novembre de 1899, (ara farà 125 anys), fins el 1978, en plena Transició espanyola. Com es va crear, com es va refundar, el seu catalanisme simbòlic, reivindicatiu i militant, la repressió durant la dictadura de Primo de Rivera, el segrest patit a la postguerra i l’intervencionisme del règim franquista.


Mozart i Chopin
Ot Ortega Travé

20 de juliol, 19 hores

Mozart i Chopin van ser dos grans compositors i virtuosos del piano. Ambdós van compondre algunes de les peces més interpretades i espectaculars del repertori musical clàssic.
Per tercer any consecutiu, l’Ot, el jove pianista de Berga, visita el Monestir. Enguany, per oferir-nos una mostra del gran repertori pianístic de finals del segle XVIII i primera meitat del XIX. Un programa que inclou peces ben diferenciades i que ens convida a endinsar-nos en la màgia musical de les composicions del geni de Salzburg, Mozart i, alhora, a emocionar-nos amb el romanticisme de les obres de Chopin.
Escoltar-lo és deixar-se sorprendre pel miracle del talent i la força de la música amb vigor jove.

vídeo


Concert de piano i trompeta
David Quintana i Sergi Serra

27 de juliol, 19 hores

La trompeta és un instrument que sempre ha destacat per la potència i brillantor del seu so. Així doncs, els compositors, quan l'utilitzen, sovint s'acaben contagiant d'aquestes característiques sonores quan escriuen la seva música. Al llarg del concert podrem escoltar com diversos compositors han treballat amb el concepte de la brillantor i la llum -de manera més o menys explícita- tot inspirant-se amb el so de la trompeta. El concert inclou obres de Guinovart, Stevens i Bitsch, entre d'altres.
En Sergi a la trompeta, i en David al piano, sumen ja molts anys tocant junts: es van conèixer a l'Escola Municipal de Música de Berga en la seva etapa d'estudiants que van continuar a l'Escola Superior de Música de Catalunya. Actualment segueixen els seus estudis a Holanda i Dinamarca, respectivament, tot combinant-los amb l'activitat concertística.

vídeo


Concert vibracional
Albert Iglesias i Gemma Baños

30 de juliol, 19 hores

La Gemma i l'Albert ens conviden a entrar a la dimensió del so i la vibració amb mota il·lusió per compartir aquesta màgica experiència.
Un concert d'altes vibracions per als assistents,  en una sessió  de sons harmònics i elevades vibracions. Tot un ball de sensacions  creat des de el cor i expressat a través dels bols tibetans, els cants harmònics, la tampura, els gongs i altres instruments.
Un moment que desperta la intuïció i eleva la nostra consciència.
Us esperem!

Si vols pots portar la teva estora o mat de Ioga i manteta per viure còmodament la sessió, també hi haurà cadires.


Aires gitanos
Ala Voronkova i Sergi Vicente

3 d’agost, 19 hores

Sergi Vicente i Ala Voronkova s'han unit per oferir un concert de gran interès i una mostra de virtuosisme i creativitat.
Les obres de Monasterio, i sobretot Sarasate i Falla, són un gran repte per a tots els violinistes i estan consagrades dins del més selecte i virtuós repertori d'aquest instrument. Sempre han estat interpretades a violí i piano, en aquest concert podrem gaudir d´una novetat única, un valor especial: Sergi Vicente ha combinat la seva tasca com a intèrpret amb un treball d´anys de transcripció i adaptació d´aquests compositors a la guitarra. Respectant la partitura, però afegint i explorant els recursos propis de la guitarra, aconseguint una lectura diferent d'aquestes peces, creant una nova i sorprenent sonoritat.

L’Ala Voronkova va ser una destacada violinista a l'Orquestra del Teatre Bolshoi i la Filharmònica de Moscou, i ha treballat com a solista i concertino de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, i de l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu. 

Sergi Vicente, fundador i director de l'Orquestra de Guitarres de Barcelona. Realitza una intensa activitat com a concertista, en recitals de guitarra sola, com a solista amb orquestres i en recitals de música de cambra.

vídeo


Blues a la fresca
The Càdec Blues Band

8 d’agost, 20 hores

Una banda amb moltes taules, carisma, simpatia i experiència, que amb les seves cançons originals no deixa indiferent al públic dels escenaris per on passen. El seu repertori va des del Blues més tradicional fins al Soul, passant pel Blues & Rock i el Rock’n’Roll, alternant temes propis amb algunes versions de grans clàssics.
L'actual formació és un quintet integrat per excel·lents músics amb una llarga trajectòria en altres importants projectes musicals.
Les arrels musicals de The Càdec van molt lligades als grans intèrprets del Blues i del Soul passant pel Rock Sureny amb pinzellades de Slide.
Un dels aspectes principals de la banda és la creació i interpretació de temes propis com a base principal dels els seus concerts.
Maria Baeta, veu; Manel S. Bolado, Baix i veus; Joan-V, bateria; Jordi Moles, guitarra; i Jordi Tomsen, guitarra.

vídeo

En cas que el temps no ho permetés el concert es faria a l'interior.


Folk/rock a la fresca
Legendari

14 d’agost, 20 hores

Grup de folk-rock que combinen música rock amb matisos celtes i medievals. Les cançons parlen sobre mites i llegendes poc conegudes de la nostra cultura.
Amb el seu esperit trobadoresc, els espectacles de Legendari conviden al públic a ballar i a gaudir d’una bona estona, a través de les seves melodies alegres i enèrgiques. Les cançons que et faran viatjar a altres èpoques, tot descobrint històries insòlites, mites i llegendes amb melodies originals pròpies, engrescadores, apassionades, i que et transportaran a una festa i un sentiment d’alegria i d’orgull cultural.
Conjuntament un grup de recreació medieval, Acers Trempats, participen en el concert narrant una història entre cançó i cançó i fent danses i lluites.

vídeo

En cas que el temps no ho permetés el concert es faria a l'interior.


Flamenc world fusió
Ex Auro Duo

17 d’agost, 19 hores

Maria Keck i Jorge Quesada creen una visió personal i fresca de cançons ètniques de diverses cultures com l'eslava, sefardita, turca, mediterrània en la seva gran part, nord i sud-americana afegint onades de jazz amb un ambient de somni i un toc de ball flamenc.

Maria Keck, veu, dansa i zapateao; és una artista hongaresa que resideix a Eslovènia després d'haver desenvolupat la seva carrera a Espanya com a bailaora/baillarina i cantant. Presentant diversos projectes de flamenc tradicional i de flamenc fusió per tot Europa, Japó, Argentina i Mèxic.
Jorge Quesada, piano; es un artista purament mediterrani afincat al Maresme. Músic multi-instrumentista format entre València, Catalunya i La Habana. Emprenedor de varis projectes e intèrpret d’altres, que giren al voltant del món i que algunes s’han portat premis tan reconeguts com el de Patrimoni Cultural de la Humanitat atorgat per la UNESCO.

vídeo


Cançons catalanes de sempre , romases de sarsuela
i àries d'òpera

Alex Vicens i Josep Buforn

24 d’agost, 19 hores

Alex Vicens, tenor líric solista; a cantat als principals teatres nacionals e internacionals, com el Gran Teatre del Liceu. Ara resideix a La Pobla de Lillet on estudia nous projectes d'òpera i dona classes de cant.

Josep Buforn Galan, piano. Destaca per la seva excel·lència en música de cambra i acompanyament de cantants, col·laborant amb institucions de renom con el Liceu o el Palau de la Música. Recentment, ha brillat en recitals internacionals, incloent-hi una actuació destacada al Carnegie Hall.

vídeo


Concert de gongs
Albert Iglesias

27 d’agost, 19 hores

Vine a viure una  experiència extraordinària. Per primer cop diferents gongs sonaran a l’interior del monestir, la vibració viatjarà entre els murs creant una espiral de freqüències que ens convidarà a una profunda relaxació i a viatjar per diferents estats de consciència.
Us convidem a experimentar una sessió de gongs dins de la espectacular volta romànica del Monestir de Sant Llorenç, a Guardiola de Berguedà.

Si vols pots portar la teva estora o mat de Ioga i manteta per viure còmodament la sessió, també hi haurà cadires.


Piano trio de jazz
Miguel Ramos Trio

31 d’agost, 19 hores

Miguel Ramos Trio, format per Miguel Ramos, piano; Arnau Prats, contrabaix i Pau Serra, bateria, ofereixen una interpretació única a l'àmbit del piano trio. Inspirats en referents del piano trio de jazz com Erroll Garner, Red Garland i Bud Powell, i amb elements del piano stride dels anys 30, aconsegueixen fusionar la tradició del gènere amb un enfocament distintiu que aporta frescor al so.
Amb una sòlida formació musical i una gran connexió musical i personal com a grup, aporten una dimensió innovadora, oferint al públic una experiència musical única i memorable a través dels estàndards de jazz i temes propis.

vídeo

Concert en col·laboració amb La Fundació del Conservatori del Liceu


Beyond the Danube - Piano i violí
Jasmina Kulaglich i François Pineu-Benois

7 de setembre, 19 hores

Un dels principals afluents d'Europa, el riu Danubi flueix pel temps i pel territori. De Fritz Kreisler a Alexandre Borodine, a Antonin Dvorak i Henryk Wieniawski, aquest ampli programa agafa els oients de la mà i els guia un viatge més enllà del Danubi, per un itinerari musical impregnat d’història i rica en emocions.

Jasmina Kulaglich: "Quina força! Interioritat i poder, construïts junts en una respiració" - Radio Suisse lloa la pianista per la seva creativitat, combinació de la seva profunda sensibilitat i passió eslava.
La pianista sèrbia, actualment establerta a París, influenciada per la tradició de l'escola russa de piano i solista en nombroses concerts de les millors orquestres d’Europa. Guanyadora de nombrosos premis, ocupa una plaça a la facultat de l'Acadèmia Superior Pole Supérieur de París i imparteix classes magistrals per tot Europa.

François Pineu-Benois, violinista rus/francès de la nova generació, anomenat per la premsa internacional com The French Virtuoso.
Amb una sonoritat excepcional, ha estat convidat a tocar amb grans músics en nombrosos països i escenaris. François és guardonat i becat per les millors institucions internacionals, i guanyador d’innombrables concursos d’alt nivell.
És professor al Conservatori Rachmaninoff de París.

vídeo

Concert amb sonorització ACOUHYB, presentant un joc de vibracions de timbres i registres diferents aconseguits mitjançant l’afinació del piano.


La vida secreta de Tennessee Williams
Martí Peraferrer

14 de setembre, 19 hores

Martí Peraferrer, actor de teatre professional, director i dramaturg, presenta aquest monòleg sobre la vida de Tennessee Williams, dirigit per Francesc Cerro, un espectacle d’èxit que porta més de 500 representacions, tan al país com a l’Amèrica llatina.
La proximitat i la comunicació amb el públic és molt més intensa. Les emocions i els sentiments del dramaturg nord-americà Tennessee Williams se’ns enganxen a la pell d’una manera molt més compromesa i on l’actor i l’espectador no es poden escapar d’establir un vincle de sensacions i impressions inoblidables.
Aquest monòleg teatral no deixa indiferent l’espectador, que s’endinsa en la gran muntanya russa d’emocions que va ser la vida d’aquest genial, reconegut i maltractat autor teatral. L’obra ha rebut una gran quantitat de bones crítiques arreu dels escenaris que ha trepitjat i ara vol anar més enllà, experimentant en el camp de la proximitat, del compromís amb el públic.

vídeo


The Blues
Xarly Blue

21 de setembre, 19 hores

Aquest trio de la Catalunya Nord ens proposa retrobar o descobrir el blues amb un recorregut musical a través el segle XX. Des de les arrels més històriques d’aquesta música nascuda les vores del Mississippi, els anys 20-30, i fins els anys d’or dels 70-80, Muddy Waters, John Lee Hooker, B.B.King,...
Tres músics amb un llarg recorregut musical, presenten un repertori d’arrels que interpreten amb ànima i sinceritat. Vinguts de diferents horitzons, resideixen al Rosselló.
Carles Sarrat, veu, guitarres i harmònica; Aurelio Cárdenas, piano; i Romain Nowodzinski,  contrabaix i percussions.

vídeo


Una mirada a l’alzheimer amb piano, sorra i paraules
Postals presents per a una mare absent

28 de setembre, 19 hores

El 2018, Pep Garcia publicava Postals presents per a una mare absent, petits «flaixos» escrits del 2011 al 2015, des que la família va detectar els primers símptomes d’Alzheimer a la seva mare, Maria, fins a la seva mort.
Unes postals escrites, malgrat la duresa de la malaltia, des d’una òptica poètica i de bellesa, fins que finalment s’ha reconvertit en un espectacle.
Una proposta emotiva per parlar d’alzheimer amb piano, sorra i paraules.
Amb sorra que apareix, es dilueix, es transforma, s’insinua, s’esborra… desapareix i només hi queden essències, records, emocions,…
Amb música de piano que embolcalla una història emocional capturada en instants precisos, vitals,...
Amb paraules del llibre Postals presents per a una mare absent compartides en viu i en harmonia amb el traç de la sorra i el so del piano.
Ens parlen d’alzheimer per compartir la vida, acompanyar les ombres i reivindicar el valor de les emocions amb una mirada poètica, neta, clara.
Toni Ortiz, artista plàstic, fent dibuixos amb la sorra; Elisenda Duocastella, compositora, creant música per al piano; i Pep Garcia, autor del llibre Compartint les paraules.
En complicitat amb la Fundació Pasqual Maragall.Per un futur sense Alzheimer.

vídeo


Trompeta, piano i veu
Alba Careta i Roger Santacana

5 d’octubre, 19 hores

Trompeta, piano i veu s'entrellacen. Aquest duet explora la sonoritat càlida d'aquests dos joves músics que es coneixen i toquen junts des de fa molts anys.
El so cru i límpid, sense baix ni bateria, els permet alliberar-se tan rítmicament com harmònica i aventurar-se amb noves regions sonores dins la improvisació.
El seu repertori flueix entre les composicions pròpies i la música catalana, tot passant pel sedàs del jazz.
Alba Careta i Roger Santacana han interpretat el seu repertori arreu de Catalunya.

vídeo


Concert de final d’any
Orquestra de Cambra d’Acordions de Barcelona

28 de desembre, 18 hores

Fundada l’any 1948 com a la primera orquestra d’acordions cromàtics d’Espanya, l’Orquestra de Cambra d'Acordions de Barcelona (OCAB) té com a objectiu principal l’ennobliment constant de l’acordió.
Ha actuat a les sales més emblemàtiques de la geografia catalana i ha realitzat diverses gires per Espanya i l'estranger.
El 1986 rep a Bensheim (Alemanya) la primera ensenya d'or de la Federació Internacional, que s'atorga a personalitats de fora del país, i és invitada pel Parlament Europeu actuant a la Sala Josephine del Palau de l’Orangerie d’Estrasburg.
Disposa de diversos enregistraments que comprenen un amplíssim ventall d’obres d’èpoques, àmbit geogràfic i estils diversos.

Grans clàssics i música de cinema formaran un programa que ens donarà l'oportunitat de conèixer un instrument poc habitual dins les orquestres convencionals, com és l’acordió, i descobrir les grans possibilitats tímbriques i interpretatives que té.
La fidelitat d’interpretació ha proporcionat notables èxits a l’OCAB, considerada per la premsa com un conjunt excepcional i de prestigi.
Jesús Otero n’és el Director.

vídeo


Vermuts musicals

Combos de l’escola el Moliner de Sallent

19 de maig, 12:30 hores

Proposta de jazz interpretada per quatre formacions de músics de l'escola el Moliner de Sallent.
Ens interpretaran els seus arranjaments de grans clàssics del jazz acompanyats del combo de l’escola i ens faran gaudir d’aquestes grans adaptacions.

vídeo


Berguedana de folklore total

26 de maig, 12:30 hores

Associació per a la recuperació, estudi i divulgació de músiques i danses dels Països Catalans, amb especial atenció a aquelles de la comarca del Berguedà.
Amants de la música i la dansa tradicional.
Per escoltat i ballar!

vídeo


Natband acústic

9 de juny, 12:30 hores

Natband en format trio acústic.
Versions rock'n'roll i soul de tots els temps i temes porpis. Nico al baix, Joan Esteve a la percussió i guitarra, i Natàlia a la veu i guitarra.
Led Zeppelin, Joan Jett, ZZ Top,...


La Briva

16 de juny, 12:30 hores

A qui no li agrada l'olor de pell adobada, els mobles antics, la roba texana, el cinema en blanc i negre i degustar una cervesa escoltant pur rock 'n' roll?
Dues guitarres, acústica i elèctrica, dues veus harmonitzant i aquelles notes de blues que sempre arriben a l'ànima.
Neil Young, Stones, Beatles, The Boss, Queen, Chuck Berry... Cal afegir quelcom més?Marc Costa i Lluís Gallifa, salut i rock 'n' roll!!!

vídeo


Parlourgames

23 de juny, 12:30 hores

Un repertori fonamentat en els autors clàssics que construeixen el seu llegat basant-se en l'immens ventall de la tradició americana. Tom Waits, Bonnie Raitt, Bob Dylan, vells blues, temes folk,... interpretats a guitarra i veu, de manera íntima i propera a l'espectador.
Carrie Lewis, veu i Toni Pedrol, guitarra.

vídeo


Chus

7 de juliol, 12:30 hores

Compositor i cantant madrileny, ens proposa lletres i músiques que conviden a la reflexió i un so fronterer, que cavalca entre el rock, el pop, amb picades d'ullet al country i la cançó d'autor. Presenta un directe proper a guitarra, harmònica i veu, amb històries i cançons dels tres discos, versions populars, moments d'intimitat i brindis entre ranxeres.

vídeo


Confinaps

14 de juliol, 12:30 hores

Francesc Aznar decideix tornar a agafar la guitarra amb l'objectiu de reconduir sentiments i sensacions. Acompanyat del guitarrista Manel Pujol, donen un aire fresc i directe al repertori.
El passat 2023 va veu la llum el seu primer disc, una selecció de deu cançons arranjades per conservar l’esperit acústic i espontani característic de les actuacions en directe.

vídeo


La Bertran Swing Band

21 de juliol, 12:30 hores

Ens presenten un concert fresc i alegre amb un estil musical que beu de les fonts del Swing, el Jazz Manouche (Gipsy Jazz), la Bossa Nova, el Bolero i la Rumba.
Estàndards del Jazz i els temes propis de la banda, amb un objectiu ben definit, transmetre al públic una atmosfera desenfadada, divertida, alegre i vitalista.

vídeo


Wildeers

28 de juliol, 12:30 hores

Influències amb una forta inspiració en el rock britànic més pur i de de bandes internacionalment reconegudes.
Busquen revifar l’essència musical i l’actitud del rock clàssic.
Que ningú cregui que el rock està mort: som l’espurna que farà revifar el foc.

vídeo


X - Trio

4 d’agost, 12:30 hores

Una formació ja habitual dels estius del monestir!
Veu, guitarra i baix.
La proposta musical és un recull de temes que versionen, donant un petit toc personal, amb un caràcter funky o, millor, "Funky-Love": Stevie Wonder , Carol King, Michael Jackson, Amy Whinehouse, Sting, Sade,... arribant a temes més actuals de la mà de Pharrell Williams o Daft Punk.

vídeo


Alba Careta i Sanders Aranda

18 d’agost, 12:30 hores

Cantants i multinstrumentistes, arrenquen un projecte que ens porta des de la música catalana més actual (El petit de cal Eril, Joan Colomo...) fins a la música pop més escoltada de Jorge Drexler, Norah Jones, John Mayer,... Ens proposen un viatge sonor a dues veus, guitarra, trompeta i carrilló ple de màgia. La trompeta es espectacular!

vídeo


Fanòmano

25 d’agost, 12:30 hores

Una banda de rock que combina versions de música nord-americana, amb adaptacions i temes propis en català. Els components, de llarga trajectòria, engeguen aquesta aventura en comú apostant pel retorn a l'essència del rock, connectant amb el blues, el folk, el country o el funky, sense desarrelar-se de la terra que trepitgen.

vídeo


El Kiwi

1 de setembre, 13:00 hores

Rumba de l’alt Berguedà, rumba de la bona al monestir!
En aquesta ocasió ens visita en solitari per a fer un concert una mica més íntim, però amb el mateix sentiment rumbero de sempre.
Ens presentarà alguns temes nous i segur que alguna sorpresa.

vídeo


Lab Sons

8 de setembre, 12:30 hores

La idea conceptual de la formació és la interpretació d'aquelles músiques que els apassionen, fent-se-les seves. Eclèctics i inquiets seguidors dels sons afroamericans, no s'han tancat mai en un estil concret; jazz, blues, funk, rock'n'roll,... han format part del seu repertori de clàssics que sempre han tractat amb respecte.
Anna Canals, veu; i Pep Cachazo i Toni Pedrol a les guitarres.

vídeo


Entrecordes

15 de setembre, 12:30 hores

En Joan, en Màrius i les seves inseparables,… guitarres.
El seu repertori és de registre acústic, minimalista, delicat i arriscat. Una versió pot ser un nou tema si, quan t’hi miralles, et trobes davant tu mateix.
Per aquest any ens han promès temes propis i nou repertori!

vídeo


The Rates

22 de setembre, 12:30 hores

Una cita ja clàssica dels vermuts musicals del monestir que no hi pot faltar!
En David Cervantes i en Marc Costa ens conviden a gaudir de la seva simpatia i bona música.
The Rates segueix fent concerts arreu del territori amb les seves versions. Sempre amb alguna sorpresa i novetats en el seu repertori!

vídeo


Exposicions

Silencis introspectius
Anna Tubau

fins el 16 de juny

La pintura ha estat des de jove una de les seves passions, dedicant-s’hi més intensament en els darrers anys, i utilitzant com a tècnica principal la pintura acrílica sobre tela com a suport.
Els seus inicis, als anys 80 de la mà dels reconeguts pintors Berguedans Joan Ferrer i Josep M. de Martín.
Treballant sempre sobre els mateixos temes: paisatge urbà, bodegó i majoritàriament figura de dones.
Per a ella, la composició d’una obra és primordial. Amb la intenció de transmetre l’interès pel què s’amaga al darrere del traç senzill i definit, de colors puntuals en llocs puntuals.
Ha fet diferents exposicions, destacant especialment Elles al 2021, i Quietuds al 2022.

Contemplant la pintura de l’Anna, hi descobreixes un equilibri feliç, auster i a la vegada amablement sensible, que et revela el seu suau esforç pel treball quotidià creatiu, a temperat, que busca equilibris formals, cromàtics, de moviments pensats i mesurats, gairebé inestables.
Hi abunden dones que t’acullen, et complementen, t’omplen.
Bodegons que et transformen la mirada sobre els objectes.
En tota la seva pintura hi sura el traç, la respiració, de l’art que no fa soroll.
I caminat l’exposició, l’hi agraeixes aquest regal.


Contrastos
Tona Gradailla i Núria Fradera

fins el 16 de juny

La natura ens captiva, ens emociona, i amb imatges volem guardar-la a la memòria. Tant si es tracta de desert de pedra i sorra com de gel i neu.
Un té ambients àrids que ens espanten i atrauen alhora, escassetat d’aigua, temperatures extremes, i un fort vent que provoca tempestes de sorra, creant paisatges efímers i canviants.
L’altre ens mostra les diferents tonalitats del gel que passen del blanc al blau. El vent i l’escassa vegetació provoquen formes artístiques. Els animals sobreviuen en ambients hostils i cada cop més amenaçats pel canvi climàtic.
Aquests dos ambients tant contrastats però alhora amb tantes similituds ens atrauen i ens embruixen. Volem captar-los en les nostres fotografies tot i que la natura és molt més expressiva que el que diu una imatge.
Aquesta exposició és una mostra des de la nostra perspectiva dels contrastos i les similituds entre els deserts de pedra i sorra i els de neu, aigua i gel.


Gargots mediterranis
El/paula

des de el 30 de març

El procés educatiu, especialment escolar, castra la nostra capacitat per expressar-nos des de les arts plàstiques i altres. Allò que d’infants fem amb plaer, aviat ens fa vergonya.
He passat molts caps de setmana i vacances davant del Mediterrani i els seu blaus, amb albades i captards d’or compassats amb música barroca i un silenci perdut, m’han empalmat amb sensibilitats artesanals adormides, omplint creativament llargs dies amb gargots de llibertat.
Aquí en teniu una petita mostra per animar-vos a recuperar l’art de formes i colors que ens narra qui som i que busquem a la vida.
No soc artista: en tinc prou en sentir-me creatiu.


Maquetes d'esglésies romàniques
Josep Casals 

des de el 22 de juny

Tothom té aficions, la d’en Josep, passar tardes senceres llimant petits maons per recrear esglésies romàniques. Us presentem la feina que ha anat fent des de l'any 2003. La primera va ser Sant Climent de Taüll, un temple referent del romànic català; i la darrera, Sant Miguel d'Ègara, finalitzada aquesta primavera.
Compartir-ho amb, és també, donar sentit a totes aquestes hores i fer un petit homenatge a un patrimoni d'un valor incalculable.


Els absis de Sant Quirze de Pedret al monestir

Pedret_©Joan Horrit Viladomat_3.jpg

El Museu Diocesà i Comarcal de Solsona ha cedit al Monestir de Sant Llorenç –gràcies!- la copia de les reproduccions que exhibia de les pintures romàniques dels seus magnífics absis. La que reprodueix el Banquet de les noies assenyades es pot contemplar a l’església i la dels Apòstols a l’espai Sinaldus de la plaça. Emocionen. I ens permeten imaginar com era el monestir ple de pintures, moltes segurament seves.