Monestir de Sant Llorenç

© Joan Horrit

© Joan Horrit


Festival Splendor, primavera 2019

Del 20 d’abril al 16 de juny


Celebra l’energia de la primavera que als Pirineus, que s’obren davant del monestir, esclata pausadament amb tots els tons dels verds i les flors dels prats.

© Joan Horrit

© Joan Horrit

I van tres primaveres!

Aquesta ve amb molta música que, al monestir, sona amb una proximitat i una calidesa que commou. I amb quatre exposicions variades i traçades des d’una alta sensibilitat. Com a torna, unes instal·lacions creatives transformen el paisatge.

Trieu i anoteu: us esperem perquè la cultura està sempre oberta i el monestir és de tothom qui se l’estima.

Cinc exposicions permanents

Dialoguen amb l’arquitectura del monestir, creant una atmosfera saturada d’art que convida a contemplar-les pausadament: llavors, parlen!

INAUGURACIÓ EXPOSICIONS 
Dissabte 20 d’abril, 18:00h
Horari durant el festival dissabtes, diumenges i festius, de 10 a 13 hores.
També es podran visitar abans i després dels espectacles.


JORDI SALVANY
Frases fetes amb serigrafia

Jordi Salvany CARA.jpg

Amb aquesta tècnica artesanal d’impressió i el seu llenguatge com a dissenyador, recupera frases fetes del català, tot posant èmfasi en el caràcter dels mots, representats amb imatges d’una rotunda plasticitat: en l’època digital, la serigrafia sorprèn amb resultats impactants.


RAMON VILA
Ceràmiques

CRamon.jpg

Crea els seus personatges amb les mans, a la manera primigènia, amb senzillesa i subratllant la rudesa del material que modifica amb òxids, esmalts i foc: cal mirar-les... amb les mans!


CLÀUDIA JIMÉNEZ
Límits

Clàudia Jiménez CARA.jpg

Utilitza la geometria per estructurar les escultures entorn de la por i la presó interior: juga amb el buit i el ple, l’absència i la presència.


LEONARDO DA VINCI
L’arte è cosa mentale

Image0056_40x50.jpg

Reproducció, en els cinc cents aniversari del seva mort, d’alguns dels seus dibuixos fets en manuscrits: un geni de les arts i les ciències que ha marcat la cultura d’Europa.


CESC SERRAT
Instal·lacions creatives

IMG-20190304-WA0003.jpg

A l’entorn del monestir, modifiquen el paisatge amb intensitats inesperades: el Pàrquing de Bruixes i Bruixots té una energia de memòria actualitzada. 


Onze espectacles de dissabte tarda


El teatre i la música, els contes..., de petit format i alta intensitat, obren finestres a la nostra quotidianitat perquè l’aire de la creació espontània ens pregunti, sorprengui, desperti, il·lusioni i sempre ens faci més conscients i corresponsables.


Concert obertura 
Cobla La Mitja LLuna

20 d’abril a les 19h

Coblamitjallunaconcert_2.jpg

La Cobla Mitja Lluna de Tarragona ha actuat en festivals internacionals, ha guanyat reconeixements i l’han convidat a Europa. En el concert que obre el festival per Setmana Santa, ens presenta peces sacres d’autors catalans, amb petits apunts per comprendre-les àmpliament. Un concert que recordarem.


Teatre
Mort a les cunetes

Homenatge a les víctimes de la repressió franquista
Joan Valentí “Nan” i Martí Marsal.
27 d’abril a les 19h

foto_ Joan, acotat, prop de la zona.jpg

Narra la tragèdia de La Fossa de Can Massana: l’afusellament de nou republicans de la presó de Manresa i la fuga del que va poder explicar-ho. Ho fa a través de monòlegs, en diferents moments temporals, amb l’acompanyament de música, barrejant humor, tendresa i denúncia: un fet, com tants d’altres, que no volem oblidar perquè hi ha ferides que mantenen viu un mai més ferm.


Familiar
El meu estimat diari

Muntsa Camps, la pallassa Trafàlgar
4 de maig a les 17h.

DIARI - 3.jpg

La pallassa té dificultat per trobar les paraules adequades per explicar les emocions que sent. Quan ho intenta, comença a explicar històries que ha trobat, tot descobrint que sempre hi ha algú que t’ajuda a enfilar paraules i que t’acompanya quan són un garbuix. Escoltar-la en família és un plaer.


Música
BUG

Raimon Bonvehí, Aniol Torrents, Timothée Kamba Tobias i Carlos Ruiz
4 de maig a les 19h

mural 1.jpg

Quatre joves de la Catalunya Central presenten creacions pròpies,  balades, groove, samba...amb molta energia i com a base el jazz fusió: teclat, baix, bateria i saxo. Altament qualificats, se’n parlarà: els acollim amb ganes!


Teatre
Pompeu Fabra: Jugada Mestra!
Monòleg
Inútils Mots -teatre de la paraula-

Idea, text i interpretació: Òscar Intente
Direcció i col·laboració en el text: Maria Pla

11 de maig a les 19h

Dossier monòleg Pompeu Fabra,jugada mestra!-3.jpg

Un tenista interpel·la al púbic: es pot jugar a tenis sense regles? No és possible. En l’esport, com en la llengua, cal compartir normes. Pompeu Fabra, tennista apassionat, en va proposar i les hem acceptat i compartit. Juguem en perfecte català!


Concert
La Capella Francesa de Barcelona

Direcció: Cecília Velázquez
18 de maig a les 19h

_DSC3001 Concert Biblioteca 3_2.jpg

Coral mixta amb un ampli repertori que abasta des de la polifonia a l’actualitat. Fundada fa més de cent anys, ha fet nombrosos concerts a Europa i Mèxic. Ha actuat al Palau de la Música i a l’Auditori de Barcelona. Una música per la serenor optimista.


Concert 
Saltors

Oriol i Jaume Saltor
25 de maig a les 19h

FOTO 2017 SALTORS 1.jpg

Germans guitarristes, porten trenta anys tocant i més d’una dècada com a docents. Han editat importants discs, han participat en el Disc de la Marató de TV3, han fet més de mil actuacions a llocs tan emblemàtics com el museu d’Art de Madrid, el Kursal de Donosti o l’Arc del Triomf de Barcelona. Espectacle acústic amb peces originals i adaptacions d’Eric Clapton, BeatlesEagles.
En col·laboració amb Mediterranean Guitar Festival.


Familiar
El cavaller cap gros

Angel Roset,Cia. Clown a la Clown
1 de juny a les 17h

IMG_20181015_125612_912_2.jpg

Un cavaller sense rang ni llinatge inicia un viatge ple de perills on l’aventura,  les pors, el coratge i els tòpics transporten a una edat mitja imaginada. Ve de Mèxic, després d’una llarga gira per Llatinoamèrica, amb el reconeixement d’Àngel, el seu protagonista, com un dels millors actors. Un gran conte per la primavera que explota.


Concert
La caiguda del rei

Adele Madau
1 de juny a les 19h

53602029_2083398081728832_4719966649380241408_n.jpg

Música italiana, presenta un concert amb violí elèctric, loops i objectes amplificats que ha fet gira per Tenerife, Xile, El Salvador o València. El que escoltem forma part de la obra teatral homònima, dirigida per Carles Padrissa de la Fura dels Baus, un dels millors directors d’òpera d’Europa. Improvisa, innovadorament,  clàssica amb música de l’antiga Dinamarca.  


Concert
Cocodril

Guillem Jódar, guitarra, Pep Vall, baix i Òscar Pardo, bateria 
8 de juny a les 19h

COCODRIL.jpg

Power trio jazz-rock progressiu, creat a Gironella el 2013, presenta temes propis i experimenten amb música instrumental. Continuem apostant per creatius del Berguedà.


Concert
Coral Ernest Cervera

Direcció Carles Riba
15 de juny a les 19h

Coral 2_2.jpg

Nascuda als seixanta a partir d’un grup d’universitaris que assajaven a casa de la família Bofill al Passeig de Gràcia, continuen entusiastes interpretant música vocal sacra i profana del renaixement, una de les èpoques d’esplendor de la música. Tarda de temps passats molt actuals.


Biennal Romànic del Berguedà: amb els ulls de Picasso, estiu/tardor 2019

Del 29 de juny al 27 d’octubre

El romànic del Berguedà és encara el gran desconegut de Catalunya, malgrat ser un dels millors del país. La biennal el mostrarà des del nucli dels monestir de Sant Llorenç i les esglésies romàniques que gestionem civitascultura. Presentar-lo des de la memòria llegida a la contemporaneïtat, com va fer Picasso que en el 1906 va descobrir-lo a la comarca, i el va incorporar a la seva pintura d’una modernitat genial.

Un esdeveniment esperat, únic, fruit de la col·laboració de molts i moltes.
Amb el suport del Museu Nacional d’Art de Catalunya, El Museu Picasso i els Museus Episcopals de Solsona i Vic.

©

©