Monestir de Sant Llorenç

El monestir de Sant Llorenç, a Guardiola de Berguedà, conserva l’encant del silenci i la voluntat tossuda de compartir sentit creatiu per a la vida-en-comú i personal: és un dels grans monestirs que va veure néixer Catalunya i ara mobilitza cultura en els nostres temps canviants.

LOGO St Llorenç NEGRE amb VERMELL Lateral.jpg

Història

Segurament aquest indret va ser un espai sagrat indoeuropeu entorn dels déus de l’aigua que els romans van conservar. Al segle VI acull eremites que, posteriorment, s’organitzen com a comunitat de monjos a l’entorn d’una pertita església visigòtica. Comunitat que, cap el 800, es fa benedictina i s’incorpora a la xarxa de monestirs que tornen a vertebrar Europa a partir del Carlemany que opta per la civilitat romana com a cultura imperial i territorial.

La primera donació documentada es fa a l’abat Sinaldus, l’any 898. Guifré el Pilós en va ser un dels benefactors. Als primers segles les donacions eren freqüents i generoses en masos i vinyes.

La consagració de l’actual església carolíngia/imperial, construïda en espectacular romànic, es fa l’any 983. Hi assisteix el jove Oliba, que esdevingué l’abat de Ripoll i bisbe de Vic, un dels homes més preclars del seu temps: ben segur que s’hi va formar perquè era un dels centres per a l’intel·ligència de la Marca Hispana, i el monestir prop de la família.

Sant Llorenç va ser remodelat en els segles XI i XII, dotant-ho de voltes de canó i una doble església per les relíquies i els monjos. A partir del segle XIII decau i el 1428 el gran terratrèmol del Pirineu el destrossa: queda com una petita esglesiola, desapareixent les restes sota una gran capa de terres. Compta amb vida monàstica decreixent fins el 1836, any en que morí l’últim monjo, Martí Gironella.

Sant Llorenç ha estat desenterrat i reinventat amb arquitectura contemporània per la Diputació de Barcelona.

Ara és un centre cultural territorial, descentralitzat, que presenta una programació creativa i col·laborativa de propostes de petit format amb gran proximitat, traçades i presentades des de la memòria que obra horitzó: una àgora on passen coses i es comparteixen com a experiència.

La programació s’articula a partir de festivals estacionals: primavera, estiu, tardor i Nadal i té present els creatius del Berguedà i de tot Catalunya, posant l’accent en els que s’inicien en les arts o en grups que presenten propostes que pregunten sobre com vivim i volem viure, optant sempre per un estil artesanal, directe, de qualitat emocional i sostenibilitat. Exposicions, teatre, instal·lacions, dansa, música, vermuts musicals... s’entrecreuen per fer de Sant Llorenç l’espai referencial per a la cultura setmanalment.

Com a monestir que va tenir una escola i un scrptorium per a la còpia de llibres, ara inicia una Escola/scriptorium per a la Cultura de la Civilitat en els temps de transformacions nuvolades en els que estem

Sant Llorenç és cultura pel futur.

 

Activitats

Sant Llorenç programa cultura estacional de Setmana Santa a final d’any a patir de festivals: primavera, estiu, tardor i Nadal, amb intensitats i ritmes diferents. Les activitats es fan especialment els caps de setmana i les presentem en un clima de proximitat dialogant.

L’espai patrimonial del monestir fa que cada proposta sigui rellevant: una experiència personal emocionant i compartida amb els que hi participen.

Captura de pantalla 2019-02-17 a les 20.01.18.png

Biennal romànica del Berguedà: amb els ulls de Picasso.
Estiu/tardor 2019

 

Horaris de visites guiades

Dissabtes, diumenges i festius, visites a les 10, 11 i 12h.
Tancat el 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener.

Preus de les visites:
Entrada ordinària: 3€.
Entrada reduïda: 2€.
Entrades extraordinàries fora de l’horari d’obertura: Mínim 30€.

 Visites concertades fora d'aquests horaris.

Horaris programació cultural

Dissabtes tarda a les 19h.

Primer dissabte de mes a les 17h, proposta familiar.

Diumenges juny, juliol, agost i mig setembre, a les 12.30h, vermuts musicals

 

Com arribar-hi

Carretera a Bagà, 33,
08694 Guardiola de Berguedà,
Barcelona