Torre de l’Amo

Presideix, des del 1905 la colònia tèxtil de Viladomiu Nou, a Gironella. Forma part del conjunt fluvial de les colònies del Llobregat, fàbriques cabdals per a l’economia del país des de mitjan del XIX fins a bona part del segle XX.

Logo Torre Rx2.jpg

Història

Els Viladomiu provenen de Vilada i opten per posar negocis a Berga. Quan comença la industrialització baixen a Sallent a muntar fabriques, però aviat s’adonen que la corrent del Llobregat no té prou força i compren uns terrenys més amunt, al Berguedà, on edifiquem primer Viladomiu Vell i, des de l’èxit, opten per una fàbrica, més avall, que serà Viladomiu Nou. Una fàbrica discreta que ben aviat s’amplia, es construeixen les cases pels obrers, la torre de l’amo, l’església, les escoles, espais per esports, un cinema... La gent que viu a la colònia recorda el seu funcionament i en té un bon record.

Tancada la fàbrica, la torre de l’amo decau però és restaurada i ara s’ha convertit en un espai per a les arts intenses horitzontal. Una primera peça per avançar cap a una colònia creativa contemporània amb un nou teatre i una residència per a creatius.

Podeu visitar la torre amb la planta senyorial on passaven els estius els amos, visitar les exposicions, comprendre en una visita guiada què eren les colònies i donar un cop d’ull, des de la balconada del sostre de la torre, al conjunt de la colònia que es conserva en molt bon estat.

Les exposicions temporals prioritzen la fotografia i les instal·lacions interroguen perquè les arts serveixen per repensar-nos i transformar-nos.

També podeu assistir als espectacles que normalment es presenten els diumenges a la tarda durant els mesos de juliol i agost, dins el Festival Càpsula Colònia Oberta.

A la Torre de l’Amo la memòria és foc: mai cendres.

 

Horaris de visites guiades

Dissabtes, diumenges i festius a les 11, 12 i 13h.
Tancat, el 25, 26 de desembre i el 6 de gener.

Preus de les visites:

Entrada ordinària: 6€.
Entrada reduïda: 4€.
Entrades extraordinàries fora de l’horari d’obertura: Mínim 60€.

 
Visites concertades fora d’aquest horari

Visites teatralitzades a la torre per comanda.

Horaris de programació cultural

Festival Càpsula Colònia Oberta, diumenges de juliol i agost, 19h.

Activitats

Ara espai per les arts intenses horitzontals, presenta exposicions temporals durant tot l’any. Els mesos de juliol i agost proposa el Festival Càpsula Colònia Oberta. Cada cap de setmana hi ha visites guiades i esporàdicament s’hi programen altres activitats.

Image0105 web.jpg

Any Joan Brossa, al llarg del 2019

 
ZR_0018.jpg

Festival Càpsula Colònia Oberta


Com arribar-hi

Torre de l’Amo
08680 Viladomiu Nou
Barcelona