Obertura del Festival de primavera Splendor al monestir de Sant Llorenç by Joan Horrit

Pasqua era la gran festa dels eremites i el monestir visigòtic que van fonamentar l’actual carolingi/romànic del segle X, on l’abat presidia la gran cerimònia de la resurrecció. El Concert de Pasqua que inaugura el Festival Splendor segueix aquesta tradició commemorativa lligada també al nou cicle resurrecional que és la primavera, amb senzillesa emocional.
El concert va anar presidit per una visita guiada a les exposicions de serigrafia, ceràmica, escultura, els 500 anys de Leonardo y les instal·lacions  creatives agosserades en l’entorn del monestir. Després, la Cobla La Mitja Lluna de Tarragona ens va entusiasmar amb un conjunt de peces sacres d’una intensitat i una frescor capaces de ressuscitar sentiments de empatia, llibertat i compromís comú per un món millor.
El monestir torna, cada cap de setmana, a ser un espai on la cultura és per la vida!

Presentació del Festival de Primavera Splendor al monestir de Sant Llorenç. by Joan Horrit

Avui dimecres hem presentat el festival que comença el proper dissabte al Monestir de Sant Llorenç amb quatre exposicions i unes instal·lacions al seu voltant molt creatives.
Dissabte dia 20 d’abril a les 18h, presentació de les mostres i a les 19h Concert de Pasqua amb la Cobla La Mitja Lluna de Tarragona amb obres sacres d’autors catalans.
El festival durarà fins a mig juny.
Un festival amb molta música!

©_Joan_Horrit_077_2.jpg

Inauguració de l’any Brossa a la Torre de l’Amo by Joan Horrit

La Torre per les Arts Intenses a Viladomiu Nou, ahir Diumenge de Rams a la tarda, va presentar, de la ma de Civitas Cultura, el poeta visual i el crític antifeixista amb força: la mostra de l’obra del mestre massa oblidat, entroncava amb poemes objectuals que inundaven la casa de Cesc Serrat, les exposicions de set dones amb mirades actuals sobre el fet se ser-ho avui conscientment o les fotografies de Joan Horrit sobre l’arquitectura a Barcelona en els temps dels Viladomiu.
L’espectacle Poemes de Revolta, de Joan Brossa, ens va descobrir el poeta emprenyat i enfrontat visceralment amb l’espant del franquisme.
Finalment les tres plantes de la torre van mostrar les magnífiques possibilitats per convertir-se en un espai d’arts territorialitzades, lluny de les modes i els estereotips d’aquest tipus d’espais que a la Barcelona del glamur s’adrecen massa sovint només a públics esnobs: a la torre les arts teixeixen vida de futurs amb la gent!

© Joan Horrit

Civitas Cultura presenta l’Any Joan Brossa al Berguedà – Torre de l’Amo by Joan Horrit

La Torre de l’Amo per les Arts a la Colònia Viladomiu Nou, Gironella, la dediquem durant el 2019 a presentar i celebrar al Berguedà el poeta que actualment encara te tanta força com en el seu temps!
Lluís Vall, regidor de cultura de Gironella, va fer-ne la presentació molt motivat, celebrant que la torre assumís reptes a nivell de país per fer-los present al Berguedà i els produís artesanalment, amb alta creativitat, sota el mestratge de Brossa. Toni Puig, coordinador de l’associació Civitas Cultura, va manifestar la voluntat de l’associació per fer de a torre un espai de diàleg i relacions entre arts i ciutadans, expressant que el mestre ha inspirat a molts dels que formem par de l’equip de gestió.

Civitas Cultura està a punt de tancar la programació del festival de primavera Splendor i de l’Any Brossa a la Torre de l’Amo. by Joan Horrit

A les portes d’inaugurar les activitats tant del Monestir com de la Torre de l’Amo, us deixem unes imatges de les principals actuacions de la temporada passada. Teatre, dansa, pallassos, concert, exposicions, tallers... estem orgullosos de tot el que vàrem veure i fer  en els diferents escenaris.

A Sant Llorenç, des del 2017 hem programat cultura creativa i col·laborativa des de festivals estacionals que ja tenen el suport dels habitants del Berguedà i ara els obrirem a tot Catalunya.
Cada any presentem unes deu exposicions de pintura, fotografia o ceràmica de creatius de la comarca i el país, optant a vegades per mostrar reproduccions d’obres de grans mestres de les arts amb motiu dels seus aniversaris.
Tots els dissabtes a les 19h hi ha teatre, música, recitals...preferentment de petit format i molt relacionals. Al llarg de l’any fem unes 40 propostes. Un dissabte al mes fem espectacle familiar. I durant els mesos d’estiu, al claustre i a la plaça del monestir, al migdia fem uns dotze vermuts musicals amb músics de la comarca. 
Durant el curs escolar oferim tallers per a escoles entorn el romànic.
I els caps de setmana, als matins, el monestir s’obra per a visites guiades.
Tot el que fem i proposem, troba en l’arquitectura romànica-contemporània del monestir, un marc únic que afegeix valor emocional a alló que ens presenten els creatius que comencen o que ja estan consolidats.

© Joan Horrit